Pages

Oct 3, 2010

RESEPI KUAH KACANG

Macam tak percaya pulak aku nak mulakan entry resepi...hahhaahaa macam pandai sangat.. apapun ini je yg mampu aku kongsikan bersama rakan2... tp lupa plak nak snap pic.. lenkali ek.. hihhi..oklah my 1st entry is Kuah Kacang sedap dimakan bersama satay or nasi impit. Mana2 resepi pun sama kot.. myb yg bezakan hanya hasil air tangan seseorang...Resepi ni diturunkan daripada nenek sedara seorang tukang masak kepada kakak. Kakak aku pulak turunkan pada aku mase aku masih bujang.. ( ingat2 lupa dah ni skill masak dah jarang asah.. asik menjait jer..).

KUAH KACANG/NASI HIMPIT/SATAY

Bahan-bahan untuk Kuah kacang
300g kacang tanah disangrai,kisar jangan sampai halus
3 sudu makan gula pasir
3 sudu makan gula merah/melaka/kabung
3 sudu makan asam jawa, bancuh dengan 2-3 cawan air
1 camca garam
1 camca kunyit serbuk
1 cawan santan cair ( selaluya saya x guna santan pun.. )
***Sedikit hirisan daging lembu atau Ayam ( hat ni ubah suai resepi dr tukang masak Kem Askar )

Bahan Dikisar:
2 biji buah keras
1 camca jintan manis }
1 camca jintan putih }digoreng dulu
1 sudu makan ketumbar biji }
1/2  inci Lengkuas
1 inci halia muda
15 batang cili kering
1 sudu makan udang kering ** ( kalo emergency tak bubuh pun xpo )
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 batang serai (diketuk )
sedikit belacan ( hat ni alternatif. kalo udang kering xde boleh ganti ngan belacan )

Cara Memasak
Panaskan minyak.Tumis bahan kisar sampai wangi. Lepas tu, masukkan air dan air asam jawa.Kemudian, masukkan pula kacang yg dikisar tadi dan juga daging yg dipotong kecil2. Kacau. Letakkan gula merah sedikit untuk mendapatkan warna yg hitam.J ika agak pekat, tambahkan air dan garam secukup rasa. SIAP!!!.. mudah kan?..

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright (c) 2010 Aku adalah Aku and Powered by Blogger.